Thënie për të mirën (53 thënie)

Me sytë e bukur, shiko vetëm për të mirën e të tjerëve; me buzët e bukura fol vetëm fjalë mirësie, dhe për bukurinë e lëvizjeve të trupit, ec duke e ditur se kurrë nuk je vetëm.

Tani unë shoh sekretin që e bën personin më të mirë: kjo është që të rritet në ajër të hapur dhe të hajë e të flejë me tokën.

Mënyra më e mirë për të kënaqur veten është të përpiqeni për të kënaqur dikë tjetër.

Sukseset dhe fatkeqësitë e mia, ditët e ndritshme dhe të errëta që I kam kaluar, të gjitha këto ma kanë provuar mua se në këtë botë, qoftë në kuptimin fizik, qoftë në kuptimin moral, e mira vjen nga e keqja, sikurse e keqja vjen nga e mira.

Është e lehtë të urresh dhe është vështirë të duash. Kështu funksionon krejt skema e gjërave. Të gjitha gjërat e mira është e vështirë t’i arrish; dhe gjërat e këqija është shumë e lehtë t’i kesh.

Nëse njerëzit do të ishin engjëj, qeveritë nuk do të ishte e nevojshme.

Nuk ka madhështi atje ku nuk ka thjeshtësi, mirësi dhe të vërtetë.

Unë i shikoj vetëm cilësitë e njerëzve. Duke mos qenë vetëm i pafajshëm, unë nuk dua t’i paragjykoj fajet e të tjerëve.

Për shkak të solemnitetit të saj të llahtarshëm, vdekja është drita ku pasionet e mëdha, të mira dhe të këqija, bëhen transparente, jo më të kufizuara nga dukjet e jashtme.

Mos fol keq për askënd, por fol sa më mirë që të dish për çdo njeri.