Thënie për natyrën (22 thënie)

Malet, pylli dhe deti i bëjnë njerëzit të egër; ata kultivojnë egërsinë, por nuk e shkatërrojnë njeriun.

Si përzierje e kontrastit me sublimen, grotesku është, nga pikëpamja jonë, burimi më i pasur që ofron natyra.

Natyra nuk ka parime. Ajo nuk bën ndryshime midis së mirës dhe së keqes.

Ndoshta natyra është sigurimi ynë më i mirë i pavdekësisë.

Asnjë njeri nuk ka ndonjë autoritet natyror ndaj miqve të tij.

Të jesh njeri i favorizuar mire është dhuratë e fatit; por të shkruash dhe lexosh vije nga natyra.

Si një poetet e madhe, Natyra e di si t’i prodhojë efektet më të mëdha me mjetet më të kufizuara.

Vëzhgimi ynë ndaj natyrës duhet të jetë i kujdesshëm, reflektimi ynë duhet të jetë i thellë, dhe eksperimentet tona ekzakte. Ne rrallë i shikojmë këto të tria të ndërthurura, gjenitë krijues nuk janë të rëndomta.

Lindja dhe përhapja e krishtërimit pengoi, madje ndaloi rreptësisht studimin e natyrës. Kështu, nisi një periudhë e errët që u njoh si mesjetë. Biologjia, si të gjitha shkencat në përgjithësi, kaloi një fazë shterpësie. Shkaku i kësaj ngecjeje ishte, në r

Në përgjithësi njerëzimi, që nga koha e përmirësimit të gatimit, ha dyfishin e asaj që kërkon natyra.