Thënie nga Anatol Frans (31 thënie)

Është mirë që zemra të jetë naive dhe mendja të mos jetë.

Injoranca dhe gabimi janë të domosdoshëm për jetën, si buka dhe uji.

Gjithë fetë pjellin krim.

Nuk ka qeveri pa censorë; dhe atje ku shtypi është i lirë, askush nuk do ta donte

Mos jep kurrë libra, sepse askush nuk t’i kthen ato; të vetmit libra që i kam në bibliotekë janë ata që të tjerët m’i kanë dhënë mua.

Të gjitha ndryshimet, edhe ato më të dëshiruarat, kanë melankolinë e tyre; sepse ajo çfarë ne lëmë pas nesh, është një pjesë e jona; ne duhet të vdesim ndaj një jete, përpara se të hyjmë në një jetë tjetër.

Lufta do të zhduket vetëm atëherë kur njerëzit nuk do të marrin pjesë në asnjë lloj dhune dhe do të jenë gati të vuajnë çdo persekutim që d t’iu sjellë kjo mungesë. Kjo është e vetmja mënyrë për ta shfuqizuar luftën.

Heshtja është magjia e budallenjve.

Natyra nuk ka parime. Ajo nuk bën ndryshime midis së mirës dhe së keqes.

Pafajësia më së shumti është fat i mirë dhe jo virtyt.