Thënie nga Zhan-Zhak Ruso (35 thënie)

Ne nuk e dimë se çfarë është me të vërtetë fat i mirë apo i keq.

Vullneti ynë është gjithmonë për të mirën tonë, por ne jo gjithmonë shohim se çka është.

Njeriu ka lindur i lirë, dhe ai është kudo në zinxhirë.

Shumica e kombeve, si dhe njerëzit janë të pamundur vetëm në rininë e tyre, ata bëhen të pandreqshëm sapo rriten.

Sado natyral talenti i njeriu mund të jetë, akti i të shkruarit nuk mund të mësohet i gjithi përnjëherë.

Fama është thjesht fryma e njerëzve, dhe shpesh është e dëmshme.

Lexues të zakonshëm, më falni për paradokset e mia: ato duhet bërë kur pasqyron diçka; dhe çdo gjë që mund të thoni, unë preferoj më mirë të jem një njeri me paradokse se një njeri me paragjykime.

Çdo njeri ka të drejtë të rrezikojë jetën e tij për ruajtjen e saj.

Kushdo që skuqet tashmë është fajtor, pafajësia e vërtetë nuk ka turp për asgjë.

Është shumë e vështirë për të menduar fisnikërisht kur dikush mendon vetëm për të fituar jetesën.