Thënie për ndjenjat (39 thënie)

Në lutje është më mirë të kesh një zemër pa fjalë se fjalë pa një zemër.

E çfarë është poeti? Një njeri i palumtur që e fsheh ankthin e pafund në zemrën e tij, por buzët e të cilit janë formuar në atë mënyrë që psherëtimat dhe qarjet të tingëllojnë si një muzikë e bukur.

Arti nuk është një punëdore, ai është transmetim i ndjenjës që artisti ka përjetuar.

Dashuria reale është ajo që nganjëherë vjen pas kënaqësive ndjesore: kur është e tillë, është e pavdekëshme; forma tjetër pashmangshmërisht dështon, sepse ajo mbështetet kryesisht në fantazi.

Kujtesa e zemrës e eliminon të keqen dhe e madhëron të mirën.

Kujtesa e zemrës e eliminon të keqen dhe e madhëron të mirën.

Koka dhe zemra janë pjesë vendimtare të karakterit, temperamenti pothuaj nuk ka të bëjë me të, dhe, prandaj karakateri është i pavarur nga edukimi, dhe nuk ka të ngjarë që të ndreqet ose të përmirësohet.

Shikimi, dëgjimi, ndjenja, janë mrekulli, dhe çdo pjesë dhe fije e imja është një mrekulli.

Nuk jam i sigurtë për asgjë përveç shenjtërisë së ngrohtësive të zemrës dhe përfytyrimit të së vërtetës.

Djali, vëllai, babai, i dashuri, miku. Ka hapësirë në zemër për të gjitha ndjenjat, siç ka hapësirë në qiell për të gjithë yjet.