Thënie për çmendurinë (12 thënie)

Disa njerëz nuk çmenden kurrë. Kushedi çfarë jete të tmerrshme duhet të kenë ata…

Surrealizmi pati një ndikim të madh mbi mua, sepse pastaj unë kuptova se imagjinata në mendjen time nuk ishte çmenduri. Surrealizmi është për mua realitet.

Shoqëria jonë është drejtuar nga njerëz të çmendur për qëllime të çmendura. Unë mendoj se ne drejtohemi nga maniakë që kanë synime maniakale dhe mendoj se do të mënjanohem si i çmendur që po shpreh këtë. Ja ku qëndron çmenduria e kësaj gjëje.

Unë jam e sigurt se ka shumë njerëz të cilët mendojnë se unë jam e shthurur.

Si çmenduria është lavdia e jetës.

Udhëheqës është ai i cili, nga i çmenduria apo mirësia, me vullnetin e tij merr mbi vete mjerimin e popullit. Ka pak burra kaq budallenj, prej këndej vjen cilësia e dobët e udhëheqjes në botë.

Kur ne e kujtojmë se të gjithë jemi të çmendur, misteret zhduken dhe jeta nis të ftillohet.

Shenjtëria e tepëruar mund të jetë çmenduri; dhe çmenduri mbi çmenduritë është ta shohësh jetën siç është e jo siç duhej të ish.

Feja është një pasojë e frikës. Për një pjesë të mirë të historisë njerëzore, ndoshta ka qenë një e keqe e nevojshme, por pse vallë ka qenë më tepër e keqe se sa e nevojshme? A nuk është vrasja e njerëzve në emër të zotit një përkufizim tejet i qëlluar i

Pyetja që ndonjëherë më mjegullon: Jam unë apo të tjerët të çmendur?