Thënie për gjakun (7 thënie)

Nëse na shponi a nuk gjakosemi? Nëse na gudulisni a nuk qeshemi? Nëse na helmoni a nuk vdesim? Dhe nëse na bëni keq a të mos marrim hak?

Ishin të shumta doket e zakonet e malësorëve (kumbaria, vëllamëria, etj.) që binin në kundërshtim të hapur me urdhrat e fesë. Kumbarinë e flokëve dhe vllamërinë kleri i quante «vllaznim falco». Veçanërisht u luftua lidhja e gjakut në mes të grave dhe burr

Nuk kam asgjë për të dhënë veç gjakun, mundin, lotët dhe djersën.

Nga gjaku është një mbret, nga zemra është një klloun.

Dhe kush do të mendonte plaku të kishte aq shumë gjak në të.

Hoxhallarë e priftën kena për gjithë qytetet e Shqipërisë, që për me i dalë zot besimit të vet derdhin gjakun e vet, për të shkuar në parrizë me duart të përlyeme me gjak të vëllait të vet dhe atje lart me gëzuar një jetë të këndshme me Papën, Focin, Muha

Libri i lypësit tejkalon në vlerë gjakun e një fisnikut.