Thënie për gënjeshtrën (27 thënie)

Aq pranë është rrena me të vërtetën sa një njeri i zgjuar nuk duhet t’i besoj vetes me lehtësi.

Një shtet i cili ka frikë që t’i lejojë njerëzit e tij ta gjykojnë të vërtetën dhe të rremen në një treg të hapur është një shtet që ka frikë prej njerëzve të tij.

Një nga dallimet më të habitshme në mes të një maceje dhe një gënjeshtre është se një mace ka vetëm nëntë jetë.

Ne e kapërdijmë menjëherë çdo gënjeshtër që na pëlqen, por e hurbim pak e nga pak të vërtetën e hidhur.

Ashtu si zjarri i hedhur në ujë shuhet dhe mbaron, ashtu edhe akuza e rreme kur bëhet kundër një karakteri të dlirë dhe të shenjtë, avullon dhe zhduket menjëherë…

Unë besoj se populli, në vend të rrenave të hijshme, duhet t’ia tregojmë të vërtetën, pavarësisht sa e shëmtuar të jetë ajo. E çfarë mund të bëjmë, fati nuk ka qenë i mirë me ne; por, me ndihmën e Zotit, ne do të kemi sukses.

Një rrenë nuk bëhet e vërtetë nëpërmjet arsyes së propagandimit të shumëfishuar, as e vërteta nuk bëhet rrenë pse askush nuk e sheh atë.

E vërteta është më e çuditshme se trillimi, por kjo është për shkak se Trillimi është i detyruar që t’i tkurrë mundësitë; e Vërteta nuk është e detyruar.

Rrena nuk është gjë tjetër veçse imitim i së vërtetës.

Gënjeshtarët e mëdhenj vuajnë nga opinionet e tyre.