Thënie nga Frensis Bekoni (37 thënie)

Zoti i Gjithëfuqishëm fillimisht mbolli një kopsht. Dhe prandaj është kënaqësia më e kulluar njerëzore.

Burrat kanë frikë nga vdekja si fëmijët nga errësira; dhe ashtu si frika prej errësirës është kultivuar nga përrallat, ashtu është edhe për të parët.

Leximi të bën të plotë; mësimet të bëjnë të gatshëm; të shkruarit të bën të saktë.

Zoti var peshat më të mëdha mbi telat më të hollë.

Shkenca është vetëm një përfytyrim i së vërtetës.

Disa libra duhet shijuar, të tjerat duhet kapërdirë, ndërsa pak të tjerë duhet përtypur dhe hedhur.

Njerëzit kanë zbuluar se mund t’ia hedhin djallit, por ata nuk mund t’ua hedhin fqinjëve të tyre.

Puna e artistit është gjithmonë të thellojë misterin.

Fjalia përgjegjëse e duaje fqinjin si veten është urreje veten si fqinjin.

Nuk ka krahasim midis asaj që është humbur nga mungesa e suksesit dhe asaj që nuk është arritur ngaqë nuk keni provuar.