Thënie nga Yehuda Amichai (4 thënie)

Poezitë e mia janë politike në kuptimin më të thellë të fjalës. Të jesh politik do të thotë të jetosh në kohën tënde, të jesh një njeri i kohës sate.

Unë isha një fëmijë shumë fetar – shkoja në sinagogë së paku një herë në ditë. Dhe e mbaj mend këtë si një gjë të mirë – unë mendoj se feja është e mirë për fëmijët, sidomos për fëmijët e shkolluar, sepse ajo e lejon imagjinatën, një botë e tërë imagjinat

Unë provoj të jem një qytetar, të jetoj si një njeri – jo si një poet.

Çdo njeri inteligjent, qoftë artist ose jo – matematikan, doktor, shkencëtar – zotëron një mënyrë poetike të vrojtimit dhe të përshkrimit të botës.