Thënie për tmerrin (4 thënie)

Ekziston një tmerr i shenjtë ndaj gjithçkaje të madhe. Është gjë e lehtë t’ia admirosh medikorietin dhe kodrat; por gjithçka që është tepër madhështore, një gjeni ashtu si një mal, një ansambël ashtu si një kryevepër, t’i shikosh nga afër është e lemerishme.

Që i vogël unë ndjeva në zemrën time dy gjëra kundërthënëse, tmerrin e jetës dhe harenë e jetës.

Ekzistenca në vetvete nuk përjetohet me tmerr; më shumë përjetohet si një ekstazë, të cilën do të donim ta përjetonim sërish.

Drejtësia është tmerr.