Thënie për mediokritetin (3 thënie)

Njerëzit nuk duan të jenë mediokër; por ata kurrë nuk duan të jenë qesharakë.

Koha kur rojmë është koha e reklamës, dhe nuk duhet të çuditemi kur shohim mediokritetet e vëndit t’onë të hidhen përpara dhe përpara dhe përpara duke mos bërë vënt përveç për shokë në shkallë mëndore të tyre. (Albania, nr.1, 1909

Ekziston një tmerr i shenjtë ndaj gjithçkaje të madhe. Është gjë e lehtë t’ia admirosh medikorietin dhe kodrat; por gjithçka që është tepër madhështore, një gjeni ashtu si një mal, një ansambël ashtu si një kryevepër, t’i shikosh nga afër është e lemerishme.