Thënie nga Ibrahim Rugova (9 thënie)

Vizioni im është që vendi ynë duhet të integrohet në Bashkimin Evropian, ta transferojmë një pjesë të pavarësisë sonë atje. Është gjithashtu detyra jonë ta bëjmë atë, nëse ne duam të ndërtojmë një treg dhe një e konomi të shëndoshë. Ky është vizioni për t

Ne patëm shumë ndihmë ndërkombëtare, veçanërisht nga BE dhe SHBA, çka na ndihmoi për të dalë nga kjo fazë e jashtëzakonshme, për t’i dhënë ca dinamizëm Kosovës.

Si president i Kosovës, unë jam shumë i shqetësuar në lidhje me situatën aktuale të punësimit, në rreth 70% të popullsisë, e cila është e re, me potencial të madh, flet shumë gjuhë të huaja dhe që janë ekspertë në shumë fusha.

Siç e shihni problemet politike janë të lidhura ngushtë me problemet ekonomike. Me ndihmën e politikës, ne do të hapim rrugën për ekonominë dhe kjo është arsyeja pse të gjitha këto probleme janë të përfshira në programin e qeverisë së sapozgjedhur.

Ministritë e ndryshme duhet të punojnë më shumë në promovimin e vendit, për të ndërtuar imazhin publik të Kosovës. Projekte konkrete duhet përgatitur, në mënyrë që të aktivizoni biznesmenët tanë të kenë më shumë kontakte. Ne duhet të krijojmë një imazh po

Gjatë këtyre viteve që kanë pasuar luftën, problemi më urgjent që ne kemi hasur ishte: për të aktivizuar ndërmarrjet publike, për t’i sjellë ato deri në nivelin që kërkojnë tregjet ndërkombëtare dhe tani jemi duke u përgatitur për privatizimin e tyre.

Sa i përket shqetësimit që shpreh Serbia, ajo nuk ka të drejtë për të ndikuar në privatizimin apo të kërkojë ndonjë pronë, sepse Kosova është një ish-anëtare e Republikës Federale të Jugosllavisë.

Serbia nuk dëshiron ta njohë vendin tonë në mënyrë paqësore, prandaj ajo bëri gjithçka për të na shkatërruar. Të gjitha përpjekjet tona për të gjetur një zgjidhje paqësore ishin të pamundura. Në mënyrë që ta shpëtojë popullin, NATO-s iu desh të ndërhyjë.

Do të ketë shumë kompani konkurruese dhe të forta që do të vijnë këtu dhe, edhe pse Kosova është një vend i vogël që pa dyshim ka shumë për të ofruar për tregtinë globale; një nga interesat tona kryesore është që ta shpalosë këtë në tregun botëror.