Thënie nga Bertrand Russell (7 thënie)

Shkaku themelor i problemeve në botë është se budallenjtë janë shumë të bindur në atë që thonë ndërsa të men]urit janë plot dyshime.

Këndvështrimi im mbi fenë është si ai i Lukrecit. E konsideroj fenë si një sëmundje të lindur prej frike dhe si një burim mjerimi të parrëfyeshëm për njerëzimin.

Shumica e njerëzve parapëlqejnë më mirë të vdesin se sa të mendojnë; e në fakt ashtu dhe bëjnë.

Zoti i kristianëve mund të ekzistojë, po njësoj si dhe zotat e Olimpit, a të Egjyptit, a të Babilonisë. Por asnjë nga këto hamendje nuk është më e mundshme se të tjerat, madje ndodhen jashtë zonës së njohshmërisë, e kështu s’ka asnjë arsye se pse duhet të

Patriotët gjithmonë flasin mbi vdekjen për shtetin e tyre dhe asnjëherë mbi vrasjen për shtetin e tyre

Edhe sikur të kishte “zot”, s’mendoj se do të ishte aq i fiksuar sa të fyhej nga ata që i vënë në dyshim ekzistencën.

Zoti i kristianëve mund të ekzistojë, po njësoj si dhe zotat e Olimpit, a të Egjyptit, a të Babilonisë. Por asnjë nga këto hamendje nuk është më e mundshme se të tjerat, madje ndodhen jashtë zonës së njohshmërisë, e kështu s’ka asnjë arsye se pse duhet të marrim ndonjërën prej tyre në konsideratë.