Thënie për njeriun] (235 thënie)

Pas së gjithash, gjithkush ka sekrete dhe janë disa gjëra tuat që askush nuk i di përveç teje, mirë?

Vuajtja është e rrënjosur në natyrën njerëzore; por nuk vuajmë kurrë – ose së paku shumë rrallë – pa ushqyer shpresën e shërimit; dhe shpresa është një kënaqësi.

Ashtu si miratoj një të ri që ka diçka në vete nga një plak, nuk jam më pak i kënaqur me një plak që ka në vete diçka prej të riu. Ai që ndjek këtë rregull do të jetë plak në trup, por kurrë në mendje.

Jodhuna është forca më e madhe në duart e njerëzimit. Është më e fuqishme se arma më e fortë e shkatërimit, krijuar nga naiviteti i njeriut.

Dobësia biologjike e njeriut është kushti i kulturës njerëzore.

Njeriu është jo i përkryer. Realiteti që ai krijon është gjithmonë i rrezikuar nga njeriu.

Janë tri gjëra tejet të rënda: çeliku, diamanti, dhe njohja e vetes.

Është cilësi e e posaçme e budallait t’i kapi gabimet e të tjerëve dhe t’i harrojë gabimet e veta.

Nëse gjuan kundër yjeve dhe e godet hënën, është mirë. Por ti duhet të gjuash në diçka. Shumë njerëz nuk gjuajnë në asgjë.

Kush është i ditur? Ai që mëson prej gjithkujt. Kush është i fuqishëm. Ai që i qeveris pasionet e tij.