Thënie për jetën (537 thënie)

Manifestimi më i lartë i jetës është ky: që një qenie njerëzore i qeveris veprimet e tij. Një gjë që është gjithmonë subjekt i drejtuar prej dikujt tjetër është diçka e vdekur.

thenie nga buda

Të jesh përtac është një rrugë e shkurtër drejt vdekjes dhe të jesh i zellshëm është një rrugë e jetës; budallenjtë janë përtacë, të zgjuarit janë të zellshëm.

Buddha

Sa e këndshme është për një baba të ulet pranë fëmijës së tij. Është si një plak që rri nën hijen e një lisi që ai e ka mbjellë.

Pra i ulurituri, luan.

Le të jetë jeta e shkurtë, përndryshe turpi do të jetë shumë i gjatë.

Unë jam duke ecur me dy njerëz të tjerë, secili prej të cilëve do të më shërbejë mua si mësues. Unë do të marr të mirat e njërit dhe do t’I imitoj ato, dhe do t’I marr të këqijat e tjetrit e do ta korigjoj veten time.

Mos u vërtit duke thënë se bota ta ka borxh një jetesë. Bota nuk të ka borxh asgjë. Ajo ishte këtu para teje.

Kur të vdes, të vetmen keqardhje do ta kem është nëse në vdekje nuk do të ekzistojë më dashuria.

Pjesa më e madhe e situatave dramatike fillon me një gajasje.

Asnjë flok dëbore në një ortek, nuk ndihet ndonjëherë përgjegjëse.