Thënie për gënjeshtrën (27 thënie)

Një gënjeshtër e cila është një gjysmë e vërtetë, është ndonjëherë më e zeza e gënjeshtrave.

Pa gënjeshtra njerëzimi do të rrënohej nga dëshpërimi dhe mërzia.

Nuk është habi që e vërteta është më e çuditshme se trillimi. Trillimi duhet të ketë kuptim.

Kur e vërteta është e zëvendësuar me heshtjen, atëherë heshtja është një gënjeshtër.

Ka njerëz që shitën nër guverna për të pështyr gënjeshtra. Ka të tjerë që marrin ndihmë nga një guvernë për të thënë të vërteta që ndryshe nuk mund t’i thonë. (Albania, nr.2, 1899

Koha kalon dhe pak nga pak gjithçka që ne kemi thënë gënjeshtër bëhet e vërtetë.

Politikani ka aftësinë të parathotë se çfarë do të ndodhë nesër, javën tjetër, muajin tjetër dhe vitin tjetër. Dhe e ka aftësinë pastaj të shpjegojë pse të parathënat nuk ndodhën.

Ne nuk kemi frikë t’ua besojmë amerikanëve faktet e papëlqyeshme, idealet e huaja, filizofitë aliene dhe vlerat konkuruese. Sepse një shtet që ka frikë ta lejojë popullin e tij ta gjykojë të vërtetën dhe të rremen në një treg të hapur është një shtet që ka frikë nga populli i tij.

Unë nuk dua t’ia di se çfarë thotë ndokush për mua, për sa kohë që nuk është e vërtetë.

Thënia e gënjeshtrave dhe përpjekja për të ndjellë vëmendjen janë gabime që i kam bërë dhe nuk dua t’I bëjnë fëmijët e mi. Para se të jesh revolucionar duhet të jesh njeri. Sepse duhet të kujdesesh për njerëz që nuk kanë pushtet.