Thënie për artin (82 thënie)

Asnjëherë nuk e di çfarë mendoj për diçka derisa lexoj se çfarë kam shkruar për të.

Errësira ??dhe solemniteti janë tërësisht në vendin e vet edhe në studimin më rigoroz të një arti synuar fillimisht për të gëzuar zemrën e njeriut.

Unë besoj më shumë në gërshërët se në penën.

Jeta është një dramë e shkruar disi bukur me një akt të tretë të shkruar keq.

I gjithë arti i madh ka lindur nga metropolet.

Vetëm atje ku ndjesia e dhimbjes për të tjerët fillon, atje fillon poeti.

Origjinaliteti nuk është asgjë veçse imitim i mençur. Shkrimtarët më origjinalë kanë huazuar nga njëri-tjetri.

Disa nga librat më të njohur janë me pak vlerë për lexim. Fama e tyre është për shkak se kanë bërë diçka që nevojitej për të bërë në kohën e tyre. Puna është bërë dhe virtyti i librit ka skaduar.

Nëse mua më kërkohet të përkufizoj, shumë shkurt, termin Art, unë do ta quaja atë ‘riprodhim të asaj që Shqisa kap nga Natyra përmes velit të shpirtit’. Imitim i thjeshtë, por i saktë, i asaj që është në Natyrë, nuk ia jep të drejtë asnjë njeriu të ketë e

Skena e teatrit është vendi ku lotët e virtuozëve dhe të dobtëve janë të përzier bashkë.