Thënie nga Sharl Bodler (39 thënie)

Të thuash fjalën Romantizëm është si të thuash art modern – i cili është intimitet, spiritualitet, ngjyrë, tentim drejt pafundësisë, shprehur nga të gjitha mjetet që zotëron arti.

Ta përdorësh gjuhën në mënyrë të përkryer do të thotë të praktikosh njëfarë magjie joshëse.

Për çdo letër të dërguar nga huadhënësi juaj, shkruani pesëdhjetë rreshta me temë jashtëtokësore dhe do të shpëtoni.

Gjithçka e bukur dhe fisnike është fruti i arsyes dhe përllogaritjes.

Ka momente të ekzistencës kur koha dhe hapësira janë më të thella, dhe vetëdija e ekzistencës është lartësuar pafundësisht.

Nuk ka ëndërr dashurie, sado ideale të jetë ajo, e cila nuk përfundon me një foshnjë topolake, qaramane që varet tek gjinjtë.

Jeta është një spital ku çdo pacient është i zotëruar nga ideja për të ndërruar shtrat.

Nëse poeti i është përmbajtur një qëllimi moral, ai ka dobësuar forcën e tij poetike.

Le të ruhemi nga njerëzit e zakonshëm, nga ndjesia e zakonshme, nga ndjenja e zakonshme, nga frymëzimi i zakonshëm dhe nga i qarti.

Secili, me kusht që të dijë si të jetë argëtues, ka të drejtë të flasë për veten.