Thënie nga Filmi Shok (14 thënie)

1/14


Shih gjithashtu: Foto te bukura

Filmi Shok është film i metrazhit të shkurtër me skenar dhe regji nga Jamie Donoughue, një bashkëprodhim mes Kosovës dhe Anglisë ndërsa xhirimet janë realizuar në muajin nëntor të vitit 2014 në Shalë të Bajgorës.

Filmi Shok është filmi i parë shqiptar i nominuar për çmimin Oscar.

Filmi Shok – Një tregim për miqësinë dhe luftën

Filmi Shok është historia e dy shokëve, miqësia e të cilëve sprovohet deri në kufijtë e saj derisa ata luftojnë për mbijetesë gjatë luftës në Kosovë.

Ngjarja zhvillohet gjatë luftës së viteve 1998-1999 në Kosovë dhe është e përqendruar rreth dy djemve të rinj: Petritit dhe Okit. Në fillim të filmit, të dy ngasin biçikletën e re të Okit dhe shohin një grup ushtarësh serbë, të cilëve Petriti u jep disa copa letre për të mbështjellë duhan. Komandanti i ushtarëve, Dragani, e paguan Petritin për letrat dhe Petriti i ndan paratë me Okin. Oki buan në shtëpinë e Petritit dhe Petriti e pyet atë rreth të bërit një tjetër dërgesë të nesërmën. Fillimisht, Oki është hezitues duke besuar se ushtarët janë të pabesë; por Petriti e bind atë se është i sigurt duke i treguar një pistoletë që e mbante të fshehur. Ai gjithashtu thotë që së shpejti do të mund të blejë një biçikletë me paratë që po i fiton dhe Oki pajtohet që t’i ndihmojë përsëri.

Djemtë mbërrijnë te skuta e ushtarëve, ku Petriti i bie Draganit më shumë copa letre, i cili kësaj radhe nuk paguan. Derisa Oki dhe Petriti largohen, një prej ushtarëve i kërkon biçikletën Okit, me qëllim që t’ia jepë nipit të tij. Me këmbënguljen e Petritit, Oki pajtohet; por më vonë e qorton Petritin se bashkëpunon me ushtarët, duke e quajtur tradhtar. Oki nuk i flet Petritit për disa ditë, përkundër kërkim-faljeve të këtij të fundit, deri kur një autobus në të cilin ndodheshin ndalohet nga ushtarët. Djemtë dhe disa udhëtarë të tjerë largohen nga autobusi dhe kontrollohen; dhe kur njëri prej ushtarëve i gjen libra shqip Okit në çantë, Petriti thotë se janë të tijat. Si përgjigje, Dragani e godet Petritin në bark me kondak të pushkës.

Më vonë, Oki shkon në shtëpinë e Petritit për ta falendëruar dhe të dy pajtohen. Oki sërish e kalon natën në shtëpinë e Petritit, por shtëpia pushtohet nga ushtarët mëngjesin e ardhshëm. Petriti dhe familja e tij nxirren përjashta dhe rreshtohen përgjatë murit, përderisa Oki mbetet i fshehur brenda. Derisa një ushtar e kërcënon me revole Petritin, shfaqet Oki duke ia drejtuar ushtarit pistoletën e Petritit. Ushtari ia merr revolen, e cila del të mos jetë e mbushur, dhe e shtyen Okin në rresht me familjen e Petritit. Një tjetër ushtar pastaj i urdhëron të gjithë të largohen nga qyteti dhe të mos shikojnë pas, ndryshe do të vriten. Derisa familja e Petritit, Oki dhe disa banorë të tjerë largohen nga qyteti me gjërat e tyre, ata shohin një djalë të ri duke ngarë biçikletën e Okit. Oki shikon pas derisa ai kalon dhe goditet në kokë për vdekje nga një prej ushtarëve.

Filmi fillon me skena nga Kosova e ditëve të sotme, kur Petriti i rritur e gjen një biçikletë të vjetër si ajo e Okit në mes të rrugës. Ai e nget atë dhe eventualisht mbërrin në qytetin tashmë të zbrazët duke e shikuar atë me dëshpërim deri sa filmi merr fund.

Kasta e filmit

Filmi Shok ka për aktorë: Lum Veseli, Andi Bajgora, Melihate Qena, Aurita Agushi, Eni Cani, Armond Morina, Eshref Durmishi, Sunaj Raca, Luan Kryeziu, Astrit Kabashi, Xhevdet Jashari, Kushtrim Sheremeti, Fisnik Ademi, Besnik Krapi etj. Asistente e regjisë është regjisorja kosovare Blerta Basholli ndërsa drejtor i fotografisë është skocezi Philip Robertson. Filmi Shok është i mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës dhe është prodhim i shtëpisë filmike Eagle Eye Films Kosova me producent Eshref Durmishi dhe Eagle Eye Media Ltd me producent Harvey Ascott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

When is the last time you told you your wife, husband, girlfriend you love them? If you love someone, you go out of the way to make the person feel comfortable around you. How do you do that? The hand of a mother caressing the child communicates love. In a marriage relationship, love has new depth of meaning in sexual relationship. In the workplace, love and support of colleagues sustains togetherness. 25 Inspirational Quotes For Every Occasion 18 Absolutely Inspiring Friendship Quotes The Best Motivational Video You Will Ever See Love is kind. Love is patient. Love never fails. You love the other people for whom they are and not they offer you back in return for your love. 1. Where can you find love? Love is not on sale in the market place. You’ve been looking for love without success. According to Loretta Young, “Love isn’t something you find. Love is something that finds you.” loretta-young-quote-love-isnt-something-you-find-love-is-something-that 2. When you love someone, you do all it takes to maintain that euphoria feeling of affection. H. Jackson Brown, Jr. concludes that, “Love is when the other person’s happiness is more important than your own.” h-jackson-brown-jr-quote-love-is-when-the-other-persons-2 3. What is the difference between immature and mature love? Erich Fromm says, “Immature love says: ‘I love you because I need you.’ Mature love says ‘I need you because I love you.'” What is your answer? Yes. No. I don’t know. Pick on one. erich-fromm-quote-immature-love-says-i-love-you-because-i-need 4. “A flower cannot blossom without sunshine, and man cannot live without love,” Max Muller said. You need love and affection to function as a normal human being just as much as a flower needs sunshine to grow. These two elements of love and sunshine are inseparable. max-muller-quote-a-flower-cannot-blossom-without-sunshine-and-man-cannot 5. You’ve a pair of two physical eyes to observe and understand the world round about. You also have insight on matters of life not available on sight because, “Sometimes the heart sees what is invisible to the eye,” H. Jackson Brown, Jr. said. h-jackson-brown-jr-quote-sometimes-the-heart-sees-what-is-invisible 6. How would you like to meet the ghost of a dearly departed loved one? “True love is like ghosts, which everyone talks about and few have seen,” François de La Rochefoucauld remarked. Have you seen love? Then you must have seen a ghost. Share the news with someone today. franois-de-la-rochefoucauld-quote-true-love-is-like-ghosts-which-everyone 7. “Love is composed of a single soul inhabiting two bodies.” Aristotle couldn’t have chosen a better description for love. Another way of echoing similar sentiments is that Love is two hearts that beat as one. aristotle-quote-love-is-composed-of-a-single-soul-inhabiting-two 8. You’ve been in love before. Forget about the fact not all lovers end up living happily ever after. How did love feel when it was fresh and cozy? Lao Tzu says, “Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage.” I couldn’t agree more. What about you? lao-tzu-quote-being-deeply-loved-by-someone-gives-you-strength-while 9. “I have found the paradox, that if you love until it hurts, there can be no more hurt, only more love.” No one knows this better than Mother Teresa. The reason you’re hurting is because you don’t love enough. Love is giving without expecting returns. mother-teresa-quote-i-have-found-the-paradox-that-if-you-love 10. Imagine life without love? That would be no life at all. “Love is life. And if you miss love, you miss life,” Leo Buscaglia said. How sad that you miss out enjoying this free gift by denying you and others love. Give someone love today through kind deed. leo-buscaglia-quote-love-is-life-and-if-you-miss-love-you 11. Have you ever considered what kept Jesus Christ on that rugged cross of Calvary? It was not the nail prints but his love for sinners. Christ alone is able to say with authority, “A new command I give you: Love one another. As I have loved you, so you must love one another,” Jesus Christ commanded his disciples. Do you love enough to lay your life down for someone? jesus-christ-quote-a-new-command-i-give-you-love-one-another 12. “Spread love everywhere you go. Let no one ever come to you without leaving happier,” Mother Teresa said. This remarkable woman was the embodiment of true love demonstration through her selfless action of ministering to the poorest of the poor. mother-teresa-quote-spread-love-everywhere-you-go-let-no-one-ever 13. How long ago did the woman in your life whisper the words “I love you in your ears?” You probably heard these words one day, week, month ago. It is not so much the frequency as it is the thought behind these words that counts. “The sweetest of all sounds is that of the voice of the woman we love,” Jean de la Bruyere said. jean-de-la-bruyere-quote-the-sweetest-of-all-sounds-is-that 14. True love clears the clutter of confusion in relationships. You’ve no secrets, no distance between two people who love and cherish one another. The two of you are like two sides of the same coin because, “Everything is clearer when you’re in love,” John Lennon said. john-lennon-quote-everything-is-clearer-when-youre-in 15. How can you know that your partner loves you? “The best proof of love is trust,” Joyce Brothers said. Trust is the foundation of a strong relationship. If you can trust the other person with your heart why wouldn’t you trust him/her with everything else? joyce-brothers-quote-the-best-proof-of-love-is 16. Life is full of pressure from all sides. The economy, the contemporary success image are some of the pressure points. No one cares that you’ve a fat bank account, live in a mansion and drive the latest car model. If you miss out on love, none of these things matter. “What the world really needs is more love and less paper work,” Pearl Bailey said. pearl-bailey-quote-what-the-world-really-needs-is-more-love-and 17. Love does not blossom unless it is cultivated and nurtured in a good environment. “Love is the flower you’ve got to let grow,” John Lennon said. In case you doubt, look around at nature to get perfect object lesson on love from the growth of flowers in your backyard, house. john-lennon-quote-love-is-the-flower-youve-got-to-let 18. You know you’re in love because you feel it in your heart and it warms the blood in your veins. However, the same feeling of love can’t be whisked away with the tap of a finger. Now you know the reason you’ve difficulty letting go when the relationship breaks up. You want to move on but don’t know how because, “Love is like war: easy to begin but very hard to stop,” H. L. Mencken said. h-l-mencken-quote-love-is-like-war-easy-to-begin-but 19. True love knows no bounds, resides in the depth of the heart where logic and reason do not penetrate. You cannot reason out love any more than you can prove life ceases in the event of death. If you agree with this proposition you conclude with Blaise Pascal‘s observation that, “Love has reasons which reason cannot understand.” blaise-pascal-quote-love-has-reasons-which-reason-cannot